Η απάντηση Πέτσα σε Ελληνική Λύση για την αποκατάσταση του δρόμου Ξηρονομής – Αλυκής

Απάντηση με τα ποσά με τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Θηβαίων και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης Απόστολος Αβδελάς, Α Θεσσαλονίκης, και Κωνσταντίνος Χήτας, Β Θεσσαλονίκης, για την αποκατάσταση  του οδικού δικτύου Ξηρονομής-Αλυκής Βοιωτίας

Ελληνική Λύση

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 28/03/2022

Των: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Συντήρηση – αποκατάσταση επαρχιακής οδού Ξηρονομής – Αλυκής Βοιωτίας»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων Βοιωτίας, η επαρχιακή οδός Ξηρονομής – Αλυκής Βοιωτίας χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη. Πέραν της επικινδυνότητάς της από κατασκευής, παρατηρούνται κατεστραμμένες προστατευτικές μπάρες, ανυπαρξία σήμανσης, ολισθηρότητα οδοστρώματος – λόγω φθαρμένου και ασυντήρητου οδοστροτάπητα – και λακκούβες, οι οποίες αυξάνονται συν τω χρόνω και διευρύνονται σε μέγεθος. Συνεπώς, η γενικότερη εικόνα της προϊδεάζει την αύξηση του κινδύνου πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε, διότι κρίνεται επιτακτική ανάγκη, όπως προβείτε σε νέα οδόστρωση στη θέση του φθαρμένου οδοστρώματος της επαρχιακής οδού Ξηρονομής – Αλυκής Βοιωτίας αλλά και να αυξηθεί η σήμανση επικινδυνότητας των στροφών της και να αποκατασταθούν ή αντικατασταθούν οι προστατευτικές μπάρες της;

Οι ερωτώντες Βουλευτές ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σχετ.:   Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 4460/05-04-2022 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Oι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, το έτος 2021, ο Δήμος Θηβαίων χρηματοδοτήθηκε με ποσό ύψους 555.660,00€, ενώ με αντίστοιχο ποσό προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθεί και κατά το τρέχον έτος.

Επιπλέον, με την υπ’ αριθμ. 91278/23-12-2020 (Α.Δ.Α.: 6ΥΙΛ46ΜΤΛ6-ΒΚΜ) απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Κατανομή συνολικού ποσού 70.000.000,00€ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, προς κάλυψη επενδυτικών δαπανών και δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου των Περιφερειών», αποφασίσθηκε η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με ποσό ύψους 6.300.000,00€, ενώ το ίδιο ποσό έχει προγραμματισθεί να αποδοθεί στην εν λόγω Περιφέρεια και το τρέχον έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πόρων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεων τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επιπρόσθετα, σας γνωρίζουμε ότι, το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των Δήμων της Χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο του παραπάνω Προγράμματος εντάσσεται η με αριθμ. πρωτ. 30292/19-04-2019 (Α.Δ.Α.: 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφαση επιχορήγησης των Δήμων της Χώρας για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, από την οποία ο Δήμος Θηβαίων χρηματοδοτήθηκε με ποσό ύψους 542.400,00€.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 24217/13-04-2022 έγγραφο, έχουμε προβεί σε αναζήτηση στοιχείων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Θηβαίων και μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις θα επανέλθουμε με νεότερο, συμπληρωματικό έγγραφο.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Δείτε ακόμη

Επικίνδυνος ο δρόμος Ξηρονομής-Αλυκής-ΦΩΤΟ

Σχετικά